ÜZLETI IT- Tartalmas, előremutató, vicces de közben halálosan komoly

EURO ONE

IT biztonsági előrejelzés: 2022 várható veszélyei

Krékity Gusztáv cikke

2022. január 14. - EURO ONE

Új év, új lehetőségek, szokták mondani! Ám míg pár éve ilyenkor a legtöbben a munkahelyi előléptetésre, a fogyókúrára, vagy az egészségesebb életmódra váltásra gondoltak csak, addig manapság bekerülhet az újévi fogadalmak listájába az új IT biztonsági kihívások elleni hatékonyabb védekezés is. Merthogy immár évről évre új, ráadásul igen komoly fenyegetésekkel kell számolni ezen a területen is, s elsősorban az bízhat a sikeres védekezésben, aki hajlandó előre tervezni és folyamatosan újítani a védelmi megoldásokat illetően.

it-elorejelzes.jpg

Hasonlóan a korábbi évekhez, idén is szolgálunk olyan összefoglalóval, amelyből kiderül, milyen fenyegetésekre számítanak 2022-ben az IT biztonsági vezető vállalatok és szervezetek. Ne legyenek kétségeink: az elmúlt tizenkét hónapban az APT fenyegetések megállás nélkül fejlődtek, s váltak egyre erőteljesebbé. Ám folyamatosan változó természetük ellenére sokat tanulhatunk ezen támadások legújabb trendjeiből és így megjósolhatjuk, mi vár ránk az idei évben. Az általunk is forgalmazott piacvezető vállalatoktól – Palo Alto, Trend Micro, Skybox, Juniper - származó termékek és a gyártóktól független szakmai szakértők és fórumok is mind hasonló jóslatokkal állnak elő az idei évre. Saját tapasztalatainkra és partnereink prognózisaira támaszkodva indítjuk most azzal az új évet, hogy ismét összefoglaljuk a kulcsfontosságú, IT biztonságot érintő előrejelzéseket arról, a támadók milyen módon és vélhetően hol fognak legközelebb lecsapni potenciális célpontjaikra.

Zsarolóvírusok: töretlen lendülettel

2021-ben jól látható volt, hogy a támadások gyakorisága és változatossága egyre extrémebb ütemben növekszik. Ez különösen annak volt köszönhető, hogy a támadók egyre aktívabban kihasználták a sötét web (dark web) piactereit, ahol a hackerek hozzáféréseket árulnak a már megtört rendszerekhez vagy épp RaaS szolgáltatásokat kínálnak fel jutalékos rendszerben (korábbi cikkünkben részletesen írtunk e témáról).

Mivel a malware támadások egyre gyakoribbak, az idei évben a legtöbb vállalat IT biztonsági stratégiájának és fejlesztésének alapját képezi, hogy - a folyamatosan változó ransomware fenyegetések elleni hatékonyabb védelem érdekében - fejlett, következő generációs végponti- és dedikált szerver védelmi megoldást vezessenek be. Mindezt szigorú elvárásokkal a file-less, ransomware, exploite és kernel alapú támadásokkal szemben. Erre már csak azért is szükség van, mert egyértelműen látszik, hogy a szerverek lesznek a támadók fő célpontjai és a ransomware támadások elsődleges hadszínterei.

A 2022-es év egyik fő veszélyforrásai a ransomware-ek lesznek, amelyek következetes fejlődésüknek köszönhetően jelentős kiberfenyegetést jelentenek majd. A végpontok, mint elsődleges belépési pontok közül a támadók és a RaaS modellben működő támadások üzemeltetői a nyílt szolgáltatásokra, illetve a pandémia hatására bevezetett, gyors változásokkal járó szolgáltatás oldali kompromisszumokra fókuszálhatnak. Egyre több esetben a hybrid munkavégzés vált preferált módszertanná a szervezetek számára, s ez a modell megnövekedett támadási felületet nyújt a vállalatokkal szemben. Ezért fontos a gyors reakció egy támadás észlelése és megállítása során, a megfelelő végpont védelemi megoldás integrálásával. A 2021 során megfigyelt biztonsági incidensek alapján két jelentős mozgásra számítunk 2022-ben a ransomware támadások terén. Először is a RaaS portálok üzemeltetői egyre célzottabb, összetettebb és feltűnőbb támadásokat indítanak majd, vagy kínálnak szolgáltatásként. Emellett a TTP-k, bár jó eséllyel változatlanok maradnak, de sokkal bonyolultabb célkitűzéseket választanak, amelyek túlszárnyalják majd az előző éves célokat. A zsarolóvírusok és az ezekre alapozott szolgáltatások azért is lehetnek az eddiginél is népszerűbbek, mert a zsarolásra használt módszerek dinamikusan fejlődnek. Míg pár éve csak a rombolás jelentett veszélyt, manapság a támadás során az adatokat is viszik a támadók, így több faktoros zsarolásokat hajtanak végre. Sajnos az ilyen jellegű támadásokba még több szolgáltatási faktort igyekeznek építhetnek be a jövőben. Ami viszont a támadás elsődleges hangsúlyát illeti, az továbbra is változatlan az előző évekhez képest: még mindig a kritikus adatokhoz vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférés megtagadása, ellopása és kiszivárogtatása a fő cél.

A kritikus rendszereknél, környezeteknél a ransomware támadásokkal szembeni védelem érdekében a vállaltoknak a jól bevált gyakorlatokat kell alkalmazniuk biztonságuk megőrzésére és minden operációs rendszer esetén be kell tartaniuk a biztonságra vonatkozó irányelveket.

Sérülékenységek kihasználása

A biztonsági csapatoknak a malware- és ransomware támadások mellett fel kell készülniük arra is, hogy megküzdjenek azon rosszindulatú szereplőkkel, akik a régebbi sebezhetőségek újrahasznosítását, vagy újonnan fellelt, esetleg még nem is publikus sérülékenységek kihasználását tervezik. 2021-ben rekord méreteket öltött a nulladik napi sérülékenységek kihasználása és ez idén sem csökken majd. Emiatt a vállalkozásoknak felkészültebbnek kell lennie a lehetséges támadási felületek csökkentését és a hiányosságok javítását illetően. Olyan megoldások bevezetését érdemes átgondolni, amelyek képesek akár hálózati szinten egy sérülékenység detektálására és blokkolására. Akár ismert, akár ismeretlen sérülékenységről legyen szó.

Arra számítunk, hogy 2022-ben a nulladik napi támadások száma új rekordokat dönthet a támadások felépítése és megtervezése során, így a korábbinál sokkal több sikeres támadás érkezhet ezekre alapozva. A támadók immár sok esetben a sebtiben kiadott hibajavításokban keresik a réseket, amelyeket még a felfedezés előtt kihasználhatnak. Olykor azonban még erre sincs szükség, mert a korábbi hibajavítások telepítésére sem volt elegendő idő vagy erőforrás, mivel nincs, aki elvégezze ezen feladatokat. Ennek köszönhetően a régi, már ismert sérülékenységek sem veszítik el vonzerejüket a támadók szemében. Sőt, nap mint nap fellelhetők a kiaknázásukra tett kísérletek nyomai világszinten, különböző biztonsági megoldások logjaiban. 2022-ben a támadók előszeretettel kombinálhatják a régi és új, ismeretlen sebezhetőségek kihasználási módjait és olyan vegyes támadásokat indíthatnak, amelyek kombinálják a privilégiumok eszkalációjával kapcsolatos sebezhetőségeket, egyéb hibák kihasználásával.

Az ismert sebezhetőségek növekedéséből adódóan - a felmerülő fenyegetések visszaszorítása érdekében - a vállalatoknak gondoskodniuk kell róla, hogy IT-biztonsági csapataik megfelelően felfegyverezzenek a megfelelő védelmi megoldásokkal a virtuális javítások végrehajtására és a szállítóktól érkező biztonsági frissítésekre. A felhőt alkalmazóknak pedig fel kell készülniük a felhőalapú, natív biztonságra.

IoT veszélyek

A vállalatok a hatékonyabb hálózatfelügyeletre és átláthatóságra fognak törekedni, hogy megvédjék informatikai környezeteiket az IoT bevezetéséből származó fenyegetésekkel szemben.

Az 5G infrastruktúra bevezetésével - és más technológiai fejlesztésekkel - az IoT-eszközök hosszú utat tettek meg. A Cyber Magazine cikke szerint az Internet of Things (IoT) piaca az előrejelzések szerint 2026-ra 1,1 billió dollárosra nő. A hírnévnek azonban ára van, így az IoT-eszközök reflektorfénybe kerülésével a modern támadások szereplőinek figyelmét is felkeltették. Havonta több ezer kibertámadás érte az IoT-eszközöket és ez idén sem lesz másként. A 2022-re vonatkozó kiberbiztonsági előrejelzések egyike magában foglalja a fokozott IoT-biztonság iránti növekvő figyelmet. Várhatóan az IoT-eszközöket kísértő kiberfenyegetések az elkövetkező évben tovább növekednek, emellett pedig nagyobb jelentőségre tesznek szert majd a Privileged Access Management (PAM), behatolás megelőző rendszerek (IPS/IDS), és a hálózati analitikai megoldások (NDR), integrációk az IoT-eszközök biztonsága érdekében. Az IoT biztonság egy növekvő piac, amelyről az idei év során még írunk, s részletesebben kifejtjük majd annak veszélyeit.

Supply Chain Risk

Az elmúlt évben nagy port kavartak a Supply Chain alapú támadások és a világ még mindig nem tért magához teljesen az olyan pusztító ellátásilánc-támadások súlyos sokkjából, mint a SolarWinds feltörése, az Accellion megsértése és a Kaseya támadás. Ezek bebizonyították, hogy a fenyegetés szereplői milyen könnyen kompromittálhatnak egyszerre több száz szervezetet, egyetlen jól kidolgozott támadással, amellyel sikeresen megsértik az ellátási lánc egyetlen láncszemét, a szolgáltatás kritikus pontját.

Mivel az ellátási lánc támadásai által okozott károk mértéke lényegesen nagyobb, mint a többi támadási vektor, világszerte a kiberbűnözők kedvencévé vált. Az előrejelzések szerint 2022-ben az ellátási lánc támadásainak veszélye is fenyegeti a szervezeteket világszerte. Ezt figyelembe véve a harmadik fél kockázatkezelésének az egyik legfontosabb prioritásnak kell lennie a szervezetek számára az elkövetkező években.

Felhő biztonság?

Mivel egyre több szervezet alkalmazza a felhő alapú megoldásokat, a felhő sérülékenységei óriási veszélyt jelentenek az adatbiztonságra. Ezek a biztonsági rések súlyosan veszélyeztetik az ott tárolt összes értékes adat biztonságát és integritását. A HelpNetSecurity cikke szerint a vállalkozások 93 százalékának komoly aggodalma van a nyilvános felhőbiztonsággal kapcsolatban.

A felhős környezetek gyors növekedésének köszönhetően a támadási felület jelentősen megnőtt, s 2022-ben tovább bővülhet. A kiberbűnözőknek arra kell összpontosítaniuk erőfeszítéseiket és erőforrásaikat, hogy új hibákat és gyengeségeket találjanak a kialakult felhő környezetekben. Azoknak a szervezeteknek, amelyek a felhőre támaszkodnak az adatok tárolása és menedzselése során, komolyan fontolóra kell venniük, hogy erőforrásaikat a felhőbéli rugalmasságuk erősítésére összpontosítsák.

Összegzésként

Mindent egybevetve 2022-ben a döntéshozóknak és az IT biztonsági szakértőknek meg kell küzdeniük a régi és az új fenyegetésekkel egyaránt. A biztonsági előrejelzések értékes betekintést nyújtanak. Céljuk, hogy segítsenek a szervezeteknek egy többrétegű kiberbiztonsági stratégiát kialakítani, amely ellenálló az összetett és célzott támadásokkal szemben. Ennek a stratégiának a következőket kell tartalmaznia:

  • Kövesse a bevált biztonsági gyakorlatokat, beleértve a szigorú javításkezelési szabályzatokat, hogy megakadályozzák azon biztonsági rések kiaknázását, amelyeket a rosszindulatú szereplők egyébként továbbra is kihasználnának.
  • Nulla bizalom alkalmazása. Ellenőrizzék az összes felhasználót és eszközt - függetlenül attól, hogy már a hálózaton belül van-e vagy sem -, mielőtt engedélyeznék számukra a vállalati erőforrásokhoz való csatlakozást.
  • A szerverbiztonság szigorítása és a hozzáférés-szabályozás alkalmazása. Olyan biztonsági szabályzatokat kell alkalmazni, amelyek a műveletek minden szintjét védik, és figyelembe veszik a hibrid munkarendet. Ez lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy távolról is hozzáférjenek az érzékeny vállalati erőforrásokhoz.
  • Átállás erősebb biztonságra a megfelelő megoldásokkal, a szakértelem és tudás fejlesztésével. Minden biztonsági szinten le kell küzdeni az egyre összetettebb kiberfenyegetéseket , az alkalmazott fejlett és automatizált megoldásokkal, amelyek a dedikált biztonsági elemzők fenyegetésintelligenciából származó információi alapján rendelkezésre állnak.

Ha egy stratégia kidolgozásakor figyelembe vesszük a fentieket, úgy jó esélyünk van arra, hogy jelentősen csökkentsük a sikeres támadások számát és megvédjük fontos vállalati adatainkat az idei évben.

Ezekről a témákról Guszti év közben rendszeresen tart majd előadást az InfoSec Akadémián.

csatlakozz2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://euroone.blog.hu/api/trackback/id/tr2916812912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása