ÜZLETI IT- Tartalmas, előremutató, vicces de közben halálosan komoly

EURO ONE

Microsoft 365 biztonsági kihívások: így védjük ki a támadásokat

Krékity Gusztáv cikke

2020. július 10. - Kalmár Zsuzsanna

Lássuk be, a levelezés on-prem menedzselése sokszor igencsak fájdalmas és elavult, így aki teheti, ignorálja az útválasztási problémákat, a lemezkvóták számolgatását, a visszapattanásokat vagy a felhasználói problémákat. Ezek után nem csoda, hogy a Microsoft 365 (lánykori nevén Office 365) oly népszerűvé vált az utóbbi időben, s egyre több cég voksol rá, hiszen a felhő alapú e-mail kezelés üzemeltetése sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb. Ráadásul olyan alapvető biztonsági funkciókat is tartalmaz, amelyek célja a felhasználók védelme a legújabb fenyegetésekkel szemben, ezen felül pedig lehetőséget kínál a felhasználói élmény fokozására, az egyszerűbb használatra, a hatékonyabb munkára.

adathalaszat.jpg

A felhasználók közvetlenül eljutnak az Microsoft 365 weboldalra, ott beírhatják a vállalati hitelesítő adataikat, így bárhol, bármikor beléphetnek e-mail fiókjukba. Már-már a tökéletes megoldásnak tűnik, de sajnos ez csak a látszat!

A népszerűség átka

Természetesen a trendekre igen fogékony kiberbűnözőknek is feltűnt a Microsoft 365 egyre növekvő népszerűsége, s mi sem természetesebb, hogy ezt igyekeznek minden eszközzel kihasználni: a Microsoft 365 felhasználóit célzó adathalász kampányokba kezdenek, hogy azok segítségével ellopják a felhasználók bejelentkezési adatait. Céljuk, hogy átvegyék a fiókok feletti hatalmat, azaz a teljes hozzáférést.

Ha az online zsiványok sikerrel járnak, legtöbbször bejelentkeznek a kompromittálódott fiókokba, majd változatos módszerekkel kezdenek tombolásba:

  • Megpróbálják az - akár kártékony kódokat is tartalmazó - adathalász leveleket a belső hálózaton keresztül terjeszteni.
  • Célzott és személyre szabott támadásokat hajthatnak végre (Spear Phishing)
  • Adott esetben megszerezhetik a globális vállalati címlistát

E tevékenységek azért is különösen veszélyesek, mivel észrevétlenek maradhatnak. Ennek oka, hogy a támadó valós, engedélyezett hitelesítő adatokkal álcázhatja magát: a rendszerbe valódi munkatársként bejelentkezve gyűjt információkat. Ráadásul ezzel a módszerrel nem csak egyszer élhet, hanem később is visszatérhet, hogy újabb támadásokat hajtson végre.

Hogyan épül fel egy ilyen támadási lánc?

A támadók által a Microsoft 365 fiókunkhoz való hozzáféréshez alkalmazott adathalász módszerek meglepően egyszerűek. Az adathalász kampányok általában a Microsoft által küldött e-maileket utánozzák. Az elektronikus levél egy bejelentkezési felszólítást tartalmaz, például arra kéri a felhasználót, hogy egy - tudtán kívül preparált - linkre kattintva állítsa vissza a jelszavát, mert valamilyen probléma lépett fel a fiókkal.

microsoft_365_biztonsagi_kihivasok_igy_vedjuk_ki_a_tamadasokat_1.jpg

microsoft_365_biztonsagi_kihivasok_igy_vedjuk_ki_a_tamadasokat_2.jpg

A leghatékonyabb átverés általában az, amikor - a felhasználó félelmére alapozva - úgy állítják be a helyzetet, mintha a fiókot ismeretlen támadók feltörték volna, és emiatt sürgősen jelszócserére lenne szükség az adatok védelmében. Ez a legtöbb esetben kellően erős motiváció ahhoz, hogy a felhasználó gondolkodás nélkül kattintson a levélben található “jelszó visszaállítási” linkre. A végeredmény pedig természetesen az, hogy a linkre kattintva megnyitott - értelemszerűen nem a Microsofthoz vagy a céghez tartozó, de hivatalosnak látszó - oldalon megadott régi jelszó és felhasználónév birtokában máris nyeregbe kerülhetnek a kiberbűnözők.

Miként védekezhetünk az ilyen jellegű támadások ellen?

Szerencsére számos IT biztonsági gyártó, köztük a Trend Micro is, kiemelt figyelmet szentel a levelezés védelmére. A Trend Micro Cloud App Security megoldása közel 13 millió, magas kockázati besorolású e-mail fenyegetést blokkolt az elmúlt év során azokon felül, amelyeket már a felhőalapú e-mail biztonsági és szűrési szolgáltatások is felismertek.

Nemrég - 2020 márciusában - az FBI (Federal Bureau of Investigation) kibervédelmi osztálya egy közleményt adott ki a BEC (Business Email Compromise) támadásokról. Ebből kiderül, hogy - az FBI panaszinformációi alapján - a Microsoft Microsoft 365 és a Google G Suite, tehát a jelenlegi két legnagyobb és legnépszerűbb felhőalapú e-mail szolgáltatást célozták leginkább a kiberbűnözők az elmúlt években. A 2014 és 2019 között az FBI Internetes Bűncselekmények Panaszközpontja (IC3) több mint 2,1 milliárd dollárnyi ténylegesen leigazolt veszteségről tudott a fenti két felhőszolgáltatást megcélzó BEC támadások alapján.

A Trend Micro Cloud App Security egy API alapú megoldás, amely hatékonyan megvédheti a Microsoft 365, a Google G Suite és a Dropbox felhő szolgáltatásokat egyaránt. Ehhez több fejlett fenyegetésvédelmi technológiát használ. Az eszköz a Microsoft 365 mellé települ, egyfajta második rétegként, amely a belső levelezési forgalmat is vizsgálja, szemben az e-mail biztonsági és Microsoft 365 ATP szolgáltatásokkal.

hh.png

A Trend Micro 2019-ben 12,7 millió kritikus vagy magas kockázatot jelentő e-mail fenyegetést azonosított azokon felül, amelyeket az Microsoft 365 vagy Gmail biztonsági eszköztára már blokkolt. E fenyegetések közé tartozik:

  • 1 Millió rosszindulatú program
  • 11,3 Millió adathalászati kísérlet
  • 386K BEC kísérlet
  • 4,8 millió hitelesítő adathalászat
  • 225K Ransomware kártékony kód

microsoft_365_biztonsagi_kihivasok_igy_vedjuk_ki_a_tamadasokat_4.jpg

Ezen támadások mindegyike olyan potenciális veszélyforrás, amelynek végkimenetele a szervezet monetáris-, termelékenységi- vagy akár reputációs vesztesége is lehet.

A Trend Micro 2018 óta teszi közzé hivatalosan a Cloud App Security fenyegetés detektálási statisztikákat és jelentéseket. A következő statisztikák és példák különböző forgatókönyvekre vonatkozóan azt is jól ábrázolják, hogy a Cloud App miként képes megvédeni a szervezeteket az ilyen jellegű támadásokkal szemben.

microsoft_365_biztonsagi_kihivasok_igy_vedjuk_ki_a_tamadasokat_5.jpg

A fenti, anonim adatokat tartalmazó táblázat öt Microsoft 365 felhasználó 1 éves (2019) adatait mutatja a Trend Micro Cloud App Security használata mellett. Ebbe a statisztikában már csak azok a támadások kerültek bele, amelyeket a Trend Micro blokkolt második rétegként. A fent említett öt cég különböző iparágakban működik és méretükből adódóan 550 és 80 ezer közötti számban vannak e-mail fiókjaik. Az ügyfelek kivétel nélkül Microsoft 365 E3 előfizetéssel rendelkeznek, amely magába foglalja az alapvető biztonságot jelentő Exchange Online Protection Service szolgáltatást.

Jól megfigyelhető, hogy az e-mail átjárók és felhő alapú e-mail szolgáltatások beépített biztonsága mára egyértelműen nem elegendő a szervezetek védelméhez az e-mail alapú, fejlett, ismeretlen vagy célzott fenyegetésekkel szemben. A vállalkozásokat - méretüktől függetlenül - számos ilyen jellegű veszély fenyegeti. Éppen ezért a cégeknek mérlegelniük kell egy átfogó, többrétegű biztonsági megoldás bevezetését, amely képes hatékonyan kiegészíteni az e-mail védelmi és az együttműködési platformok, például a Microsoft 365 és a G Suite biztonsági csomagjait.

További hasznos tudnivalók

Amennyiben további érdekességek, statisztikák és támadások érdekelnek vagy a Trend Micro Cloud App Security megoldása részletesen, csatlakozz a témában következő Webinárhoz, amelyet a gyártó hazai képviseletének Pre-Sales mérnökével közösen szervezünk.

 

IRATKOZZON FEL A LISTÁNKRA, hogy értesítést kapjon a témához kapcsolódó webinárról.

A webinár időpontja július 30. 10:00-11:00

FELIRATKOZOM

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroone.blog.hu/api/trackback/id/tr1915993160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása